Wednesday, February 26, 2014

Masakan Orang Rompin






Pais  udang atau pais ikan





pais ikan kembung






pais udang


Cara membuatnya

Sedikit rempah kari ikan ( short cut bagi bahan-bahan yang berempah )- optional
Halia
Lengkuas
Serai
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering, cili api ( optional  )
Semua bahan diblend
Kalau tak suka rempah kari, masukkan sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk .
Santan pekat
Asam jawa  (  pekat )
1 biji telur ( atau kalau nak bersusah payah bubuh kelapa giling )

Ikan tenggiri potong nipis atau ikan kembung  potong filet atau udang sederhana besar season dengan garam dan lada hitam kalau suka.
 Semua bahan blend + rempah kari ikan, garam, perah asam limau atau sedikit asam jawa
 Pecahkan sebiji  telur  - gaul dengan bahan-bahan di atas rata dan masukan udang atau atau salutkan pada  ikan - bungkus dalam daun pisang atau aluminium foil. kalau udang boleh juga dimasukkan ke dalam mangkuk kecil dan bakar atau steam.




pais ikan dibakar atas kuali leper








Pais udang yang dibakar dalam bekas kecil atau boleh dikukus









1 comment:

Beautiful Life said...

Pais! Lama tak makan...nak try buat ah...thanks for the recipe

Adat Berjual Beli

  Pengalaman manis saya dan keluarga duduk di Kota Baru selama lima tahun, lebih 30 tahun dulu tetap tersemat di hati... Paling best bila pe...