Pais udang atau pais ikan
pais ikan kembung |
pais udang |
Cara membuatnya
Sedikit rempah kari ikan ( short cut bagi bahan-bahan yang berempah )- optional
Halia
Lengkuas
Serai
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering, cili api ( optional )
Semua bahan diblend
Kalau tak suka rempah kari, masukkan sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk .
Santan pekat
Asam jawa ( pekat )
1 biji telur ( atau kalau nak bersusah payah bubuh kelapa giling )
Ikan tenggiri potong nipis atau ikan kembung potong filet atau udang sederhana besar season dengan garam dan lada hitam kalau suka.
Semua bahan blend + rempah kari ikan, garam, perah asam limau atau sedikit asam jawa
Pecahkan sebiji telur - gaul dengan bahan-bahan di atas rata dan masukan udang atau atau salutkan pada ikan - bungkus dalam daun pisang atau aluminium foil. kalau udang boleh juga dimasukkan ke dalam mangkuk kecil dan bakar atau steam.
pais ikan dibakar atas kuali leper |
Pais udang yang dibakar dalam bekas kecil atau boleh dikukus |
1 comment:
Pais! Lama tak makan...nak try buat ah...thanks for the recipe
Post a Comment